<

Muistiinpanoja 300mm peilin valmistuksesta

Päiväkirja on kirjoitettu melko vapaalla kädellä ja kattaa vain peilin teon osuuden. Itse putken tekemisen aikana oli niin kiire, ettei siinä ehtinyt mitään päiväkirjoja pitämään.

2.12.2003
Tänään kävin hakemassa Teknofokuksesta Markukselta viimein 300mm aihion ja hiomajauheet. Hannu lahjoitti optiikkapajalle paljon hyödyllistä krääsää. Tein samana iltana reunaviisteet, mutta vain yhdelle puolelle, koska käsi oli jo ihan kuollut. Ehdin jo kyllästyäkkin hommaan siinä 2,5 tunnissa. Muistui mieleen taas peilin tekemisen vaivat ja kidutukset, mutta motivaatio ja halu sen kuin pakottaa jatkamaan...saas nyt nähdä mitä tästä tulee.

3.12.2003
Poistin käytetystä 15cm kiekosta pien ja puhdistin sen tärpätillä hiomakuntoon.

4.12.2003
Tein 15cm kiekkoon reunaviisteitä. Löysin kaupasta hyvät korotetut 26mm lattiasuojat peilin tukipisteiksi.

5.12.2003
Reunaviisteet loppuun 30cm kiekolle. Käsi taas niin hemmetin kipeä...

5-9.12.2003
Opettelin käyttämään AutoCad-ohjelmaa. Suunnittelin ja piirsin pääpeilin pitimen, apupeilin pitimen ja putkiosan.

10.12.2003
Tein loput tarvittavat reunaviisteet. Nyt pääsin ensimmäistä kertaa hiomisen makuun. Hioin peilin takapinnan suoraksi, nyt siinä ei ole enää laineita, muutama kuoppa kuitenkin jäi mutta eipä sillä niin väliä. Käytin 15cm ja 20cm kiekkoja, 20cm kiekossa ei ollut vielä vaneria. Käytössäni ei ole vielä hiomapukkia, joten hioin peiliä omalla pöydällä sitä välillä kiertäen kun itse taas seisoin paikalla. Suunnittelin myös hieman lisää putkea AutoCadilla. Nyt on suunniteltu itse putki, pääpeilin- ja apupeilin pitimet, sekä baflausten paikat putkeen. Tämä on kuitenkin vasta alkua, luultavasti piirustukset tulevat muuttumaan vielä ajan kuluessa huomattavasti.

13.12.2003
Suunnittelin ja piirtelin taas putkea AutoCadilla. Nyt putken piirrustukset ovat jo lähes “valmiit”, eli kaikki osat on piirretty.

17.12.2003
Tänään hioin puolisen tuntia peilin takapintaa ja sen jälkeen siirryinkin jo itse kuopan kaivamiseen peiliin. Tein muutaman kierroksen pienellä metallisella kiekolla ja sen jälkeen kahdella isommalla. Lasin pinta on hyvin epätasainen, yhdessä kohdassa on iso kumpare ja toisessa kohdassa syvä painautuma. Kahden tunnin hiomisen jälkeen hiomajauhe oli hionut vain joitakin kohtia ja lasi jäi läikikkääksi. Katsotaan nyt miten saan nuo vuoret pois lasistani. Kuoppaa kuitenkin näkyy jo!

18.12.2003
Viimeistelin peilin takapuolen. Hioin peilin pintaa, karhea alue suureni jonkin verran.

20.12.2003
Tänään sain hiottua seitsemän tuntia. Iso vuori on tainnut hävitä, mutta kuopan pohjalle en ole vielä yltänyt. Muuten lasi onkin jo melkien kokonaan kerheana.

21.12.2003
No sille pohjalle jäi sitten yltämättä. Kun koko muu osa peilistä oli jo karheana, niin matalampaan kohtaan oli vielä millejä. Jos olisin jatkanut hiomista niin kuopasta olisi tullut luultavasti liian syvä. Päätinkin sitten vaihtaa peilin puolia, eli takapuolesta teenkin peilipuolen. Eli kaikki edellämainitut puolet ovat nyt vastakkaisina. Ainoa harmi tästä on se, että takapuolelle tuli turhan syvä kuoppa, täytyy luultavasti tehdä pitimeen alumiinikolmiot jotta pidin tukisi tasaisesti peiliä eikä keskusta vajoaisi. Hiomisen aikana lasit tarttuivat muutaman kerran yhteen, mutta olen saanut ne melko helposti irti. 200mm kiekko oli vaikein saada irti kun oli joutunut kokonaan peiliaihion päälle. Vein nämä ensin lumihankeen ja sen jälkeen ruiskutin 200mm kiekon päälle lämmintä vettä. Kiekko lähti liukumaan kuin voinokare kuumalla pannulla. Lämpövaihtelulla saa melko hyvin kiekot irti.

7.1.2004
Joululoman jälkeen pääsi taas hiomaan. Sain polttovälin mitatuksi ja sain vastaukseksi suunnilleen viitisen mertiä, ehkä vähän päälle. Nyt on kuitenkin hiomajahe lopussa, täytyy hankkia lisää ennen kuin hiontaa voi taas jatkaa.

10.1.2004
Päätin jatkaa kuopan kaivamista 150 carbolla. Tunnissa etenee polttoväli noin 20cm, nyt polttoväli on 360cm. Jos sen saisi vaikka huomenna tehtyä. Samallahan tässä hienohiotaankin...

11.1.2004
Hioin yhdeksän tuntia, kyllä sattuu. Polttoväli on nyt 235cm, joten muutama tunti vielä niin polttoväli on siinä.

13.1.2004
No ei mennyt vaan muutamaa tuntia...seitsemän meni! Polttoväli on nyt n.182,5cm. Peilin reunalla huomasin vyöhykkeen johon 150 carbo ei ollut vielä kunnolla purrut. Se himmeni ajan myötä..mutta on yhä tallella. Pitää hioa 20cm työkalulla pitkiä työntöjä...kunhan vaan polttoväli ei menisi yli.

14.01.2004
Noniin. Mittasin polttovälin uudestaan paperilappua apuna käyttäen ja sain tulokseksi n. 187cm. Rupesin siinä sitten lyhentelemään vielä ja mitä kävikään...polttoväli on nyt 175cm. Kyllä ottaa päähän. Saa nähdä lyheneekö vielä 170cm:iin. Himmeä alue reunoilta on kyllä hävinnyt.

16.01.2004
Tänään pääsin sitten varsinaisesti hienohiontaan. Aloitin 220 carbosta ja seuraavaksi täytyy aloittaa 15 mikronisesta alumiinioksidista.

17.01.2004
Sain hienohionnan loppuun. Lopetin 6 mirkonin alumiinioksidiin. Jokaista astetta hioin noin tunnin. Kun lopuksi mittasin polttovälin, oli se pidentynyt! Se oli enää noin sentin päässä 180cm:stä! Joten oli onni että tuli aluksi liian syvä kuoppa. Nyt on sitten hionta-välineet pakattu ja pitää tässä ruveta pikkuhiljaa miettimään pikialustaa ja kiillotusta. Foucaultkin pitäisi saada tehtyä ennen kuin voi alkaa muotoilla. Tosin nyt tulee koeviikko joten saa nämä putkijutut nyt vähän jarruttaa.

2.02.2004
Tässä oli välissä pieni tauko, mutta tänään sain paljon tehtyä. Valoin kiillotusalustan Ardurapidista. 5kg pakkaus maksaa n.50e. Se kovettui kahdessa tunnissa siihen kuntoon että sen pystyi irrottamaan lasista. Ardurapidin jähmettyessä se kuumenee melko voimakkaasti. Muotin pohjan tein alumiinifoliosta ja sivut leivimpaperista ja ilmastointiteipistä. Aluksi oli tarkoitus tehdä pohja roskasäkistä ja sivut maalarinteipistä, mutta en saanut roskasäkkiä tarpeeksi sileäksi ja maalarinteippiä ei ollut. Muotin valmistuttua sekoitettiin Ardurapidista tarpeeksi löysä massa ja kaadettiin se muottiin. Massan sisään upotin ristikon vahvuuden lisäämiseksi mutta luultavasti alusta olisi kestänyt ilman vahvikkeitakin. Alustasta tuli 40mm paksu. Viimeistelin alustan reunat ja lakkasin sen irtoroskien välttämiseksi. Alustan kuperaa puolta en kuitenkaan lakannut, sillä ajattelin että piki ei välttämättä tartu niin hyvin lakatulle pinnalle. Valmis alusta näytti aivan suklaakakulta. Oli melko vaikeaa saada alusta irrotettua lasista, mutta pienen yrittämisen jälkeen se onnistui. Peiliin tuli kuitenkin joitain jälkiä jotka eivät lähteneet vedellä. Tein lasiin paremmat reunaviisteet ja hioin 6 mikronin alumiinioksidilla tunnin. Nyt on pinta taas kauniin tasainen. Seuraavaksi pitää hakea pikeä niin saa valettua sen alustalle.

8.02.2004 02.00
Kävin perjantaina Teknofokuksessa. Sain sieltä pien, ex-laserdiodin, 80mm ja 85mm aihiot etsintä varten, ja 80 carboa etsimen peilin hiomiseen. Pikeä en ole kuitenkaan vielä voinut valaa, sillä en ole löytänyt mistään sopivaa auton mattoa muotiksi. Olen käynyt Etolassa ja Biltemassa, mutta kummassakaan ei ollut tarvittavan näköistä mattoa. Biltemasta sain kyllä kulmaraudat pääpeilin pitimen kiinnitystä varten. Täytyy jatkaa etsintöjä. Kun en voinut pikialustaakaan tehdä niin aloitin etsimen peilin hionnan. Polttoväli on nyt n. 800mm 3,5h hionnan jälkeen. Aion tehdä siitä F4:n eli polttoväliksi tulee 320mm. Hion omalla pöydälläni alustaa käsin pyörittäessä. Alusta pysyy parhaiten paikalla märällä sanomalehdellä. Ex-laserdiodi tulee Foucaulttiin. Kokeilin diodia aiemmin hommaamieni komponenttien kanssa ja se toimi.

8.02.2004 23.00
Sain nyt hiottua 80mm peilin. Polttoväli on nyt 31,75cm, eli hyvin lähellä tavoitetta. Huomasin kuitenkin peilin reunoilla luvattoman määrän neulanpistoja…taidan hioa pari viimeistä astetta uusiksi.

22.02.2004
Jouduin uusimaan koko 80mm peilin hienohionnan alusta alkaen ja sain pielin täysin sileäksi. Viimeisen asteen jälkeen kokeilin hiomalappua ja se näytti silittävän vielä enemmän pintaa. Olen yrittänyt päästä alkuun etsimen peilin kiillotuksessa mutta ei ole oikein onnistanut. Monta kertaa jouduin valamaan pikialustan kunnes se näytti edes vähäsen hyvältä. Rupesin sitten kiillottamaan, mutta miten kävikään. Keskelle tuli hetkessä täysin kiillossa oleva pieni piste ja reunat kiillottuivat myös hetkessä. Keskustan ja reunojen väliin jäävä alue oli kiillottunut pelottavasti. Siinä oli eri vyöhykkeitä jotka näkyivät hyvin selvästi. Vaikka prässäsin pikeä monta vuorokautta ei kiillotus parantunut. Päätin poistaa pien ja tehdä uuden alustan ja siihen sisältyi tietysti taas monta yritystä ja hermorauniota. Nyt kaivoin urat pikeen kolviin kiinnitetyllä V-kourulla. Tällä pikialustalla en ole vielä päässyt kiillottamaan joten saa nähdä tuleeko parempaa jälkeä kuin edellisellä alustalla. Edellisen pien kiillotukset poistin 6 mikronin alumiinioksidilla. On tässä hieman kiire…vanha 15cm putki pitäisi saada kuntoon ennen laitepäivä…sen parissa tämä hiihtolomakin sitten onkin mennyt. Optiikkapajaan saatiin viimein hankittua välineet ja olenkin nyt siirtynyt sinne töihin. Olen saanut nyt myös autonmaton ison 30cm pielin pikialustaa varten.

7.06.2004
Jahas. Tuli tässä näköjään pidettyä vähän taukoa. Odottelin kesälomaa jotta saisi pistettyä vihdoin pajan valmiiksi. Paja valmistui kolme päivää sitten ja toissapäivänä aloitin jo pääpeilin pitimen tekemisen. Takalevyn tein 21mm filmivanerista ja sen keskelle asetin jo 90mm tuulettimen. Eilen sahasin ja viilasin 3mm alumiinilevystä kolmiot flotaatioon. Hieman kauhistuttaa että tulikohan liian ohuet. Tänään kauppaan ostamaan vielä tarvittavat osat ja tänään sen pitäisi valmistua, jos hyvin käy. Tosin ensin nukkumaan koska kauppojen aukeamiseen on vielä viitisen tuntia aikaa.

20.6.2004
Pääpeilin pidin on valmis ja olen siihen melko tyytyväinen (kolmioiden ohuutta lukuun ottamatta). Seuraavana oli vuorossa Foucault’n mittalaite. Tein sen liimaamalla ja pulttaamalla alumiiniprofiileja yhteen. Valolähteenä käytin Teknofokuksen ex-laserdiodia. Nyt kun olen testannut laitetta edelliseen peiliini niin ilmaantui hieman ongelmia. Valo on hyvin epätasaista ja on vaikea saada silmä pysymään oikeassa paikassa. Pienikin silmän liike vaikuttaa paljon. Onkohan valonlähde jo liian pieni? On myös vaikeaa saada näkymään peilin yleismuoto. Se vilahtaa välillä, mutta näkymään sitä ei saa. Ronchi-viivatkin ovat hyvin rosoiset. Auttaisikohan jos ledin eteen asentaisi hienohiotun lasin?

Eilen rupesin tekemään pikialustaa. Lämmitin työkalun kuumassa kraanavedessä ja annoin sen hieman kuivua. Voitelin kumimaton ruudun ceriumoksidilla. Huomasin että liuoksen pitää olla melko väkevää jotta kumiin tarttuisi mitään, kumi kun hylkii tehokkaasti vettä. Siveltimellä ei juuri tee mitään, parhaiten saa kun kaataa matolle liuosta ja liikuttaa mattoa kädessä niin että liuos tulee tasaisesti kaikkiin ruutuihin. Ceriumoksidi kannattaa näköjään olla kuivaa ennen kuin siihen kaataa pien, jos siellä on vettä niin se voi jäädä pien alle. Asetin voidellun kumimaton kelmulla suojatun peilin päälle. Kaadoin pienen kattilan täyteen pikeä ja sulatin sen, kun kaadoin sen kumimatolle niin sain huomata ettei se läheskään riittänyt peittämään koko työkalua. Levittelin pikeä hieman laajemmalle alalle, mutta nestejännityksen takia piki vetäytyi kuopaksi. Mitään ei siis edes tarttunut työkaluun. Piki lähti kuitenkin hyvin irti matosta. Seuraavalla kerralla leikkasin maton pienemmäksi, helpotti paljon. Nyt sulatin pikeä niin paljon kuin kattilaan vain mahtui. Kuumensin ison kattilallisen vettä kiehuvaksi ja kaadoin veden työkalun päälle (roskasäkki välissä niin työkalu ei kastunut). Piki oli kumman paksua ja jätti ilmakuplia sisäänsä. Pikeä ei vieläkään ollut tarpeeksi peittämään koko alustaa. Painoin kuitenkin kuuman työkalun pikeen ja odotin. Sitten käänsin koko höskän peileineen toisin päin ja otin peilin pois maton päältä. Varovasti taivutellen sain maton peistä irti ja piki näytti pysyvän hyvin alustassa kiinni. Ongelmana oli vieläkin pien vähyys. Ajattelin, että voin liimata puuttuvia pikineliöitä alustaan jälkikäteen mutta se ei onnistunut. Kokonainen kilo pikeä tuli tuhlattua ja nyt tarvitsee hakea lisää ennen kuin voi taas jatkaa. Olen nyt työskennellyt kesäloman alusta lähtien aamusta iltaan ja pikkuhiljaa alkaa jo tympiä koko juttu. Voi olla että pidän vähän taukoa ja jatkan myöhemmin…pitäähän sitä kesälomaakin joskus pitää.

23.6.2004
Ostin isomman kattilan ja kävin hakemassa lisää pikeä, mutta eipä onnistunut pikialusta taaskaan. Kaikki meni hyvin alussa, mutta matto ei lähtenyt hyvin piestä irti ja se rikko pien. Vain muutama pikineliö säilyi ehjänä. Olisikohan tarvinnut voidella huolellisemmin. Nyt kyllä pistän projektin jäihin ja pidän hieman lomaa.

14.8.2004
Kävin hakemassa lisää pikeä jotta pääsisi taas peiliä tekemään. Samalla näytin Foucaulttiani ja teimme siihen uusia tukevampia osia. Diodin edessä oli lasi jonka sorvasimme pois, mutta valo on edelleen melko epätasaista. 15cm peilistä saan kyllä maaston näkyviin, itse mittausta en vielä osaa tehdä.

Pikialustaa rupesin tekemään tänään perinteisin keinoin. Sula piki muottiin ja pari uraa viivoittimella päälle. Painoin peilin pikeen mutta keskelle jäi suuri ilmatasku. En ainakaan suostunut enää uutta pikeä ruveta valamaan vaan yritin saada siitä kelvollisen. Tein siihen toiset urat (yhteensä 4) ja kuumensin pien hiustenkuivaajalla. Tein useita kuumaprässejä ja astuin itse peilin päälle painoksi. Tasku pieneni, mutta liian hitaasti. Ajattelin tehdä kaikki urat valmiiksi niin pien saa helpommin muottiinsa. Uria varten kokeilin sahaa ja hyvin toimi! Ensin sahataan urat ja myöhemmin levennetään ne mattoveitsellä. Sahan kitka lämmittää pikeä niin että se ei lohkeile kovin helposti. Sain urat valmiiksi ja ei tarvinnut kuin kaksi kuumaprässiä niin tulos näytti melko hyvältä. Piessä on kuitenkin melkoinen määrä kuplista tulleita kuoppia. Pistin alustan yöksi kuumaprässiin painona ämpärillinen vettä. Toivottavasti saa pien vielä aamulla irti peilistä. Pikeä löytyy naamastakin.

15.8.2004
Ja jumiinhan ne jäi. Kokeilin lämmittää ja viilentää pikeä mutta eipä auttanut. Sitten pistin peilin päälle kylmää vettä käsisuihkusta ja pienen vääntämisen jälkeen se irtosi. Urat täytyi avata ja sen jälkeen kuumaprässäsin pari tuntia. Samalla siivosin pajan ja keittiön lattioilta hinkkasin piet tärpätillä pois. Pitäisi kyllä palkata pien siivoamiseen joku muu. Nyt jätin kiekot erilleen…antaa pien kovettua rauhassa.

20.8.2004
Vihdoin viimein pääsin kiillottamaan! Kiillotin ja pidin prässäystaukoja. Kun 45min kiillotuksen jälkeen tarkastelin peiliä niin siinä oli kiillottunut vyöhyke. Reunat ja keskusta olivat sameita. Mietin asiaa mistä se voisi johtua ja ymmärsin että pikialustassa on isompia pikineliöitä reunoilla kuin keskellä. Siitä se saattoi johtua. Kun tein pidempiä työntöjä niin kiillottunut kehä työntyi kyllä sisään päin, mutta pelkäsin että siihen tulee pahoja vyöhykevirheitä. Nyt tein pikialustaan kaksi uraa lisää, pilkoin isoimmat neliöt. Hioin myös kiillotukset pois varmuuden vuoksi. Nyt pistin kiekot yöksi kuumaprässiin. Katsotaan miten peili lähtee huomenna kiillottumaan…

21.8.2004
Joo no samanlainen vyöhyke siihen tuli edelleen. Hioin 12 ja 6 mikronin alumiinioksidilla kiillotuksen jäljet pois, yritin pitää ilmakuplat pois työkalun ja kiekon välistä. Vanhat pikialustan urat painoin umpeen kuumaprässäyksellä ja tein uudet urat tasaisemmin välein. Kun lähdin kiillottamaan niin kolmen kierroksen jälkeen oli sama vyöhyke taas näkyvissä. Tein suoria työntöjä, päissä pysähtyen ja kolmen askeleen välein käänsin peiliä vastakkaiseen suuntaan.

28.8.2004
Jatkoin kiillotusta samalla tavalla. Siirryin kuitenkin lyhyempiin kiillotusaikoihin. 10 min kiillotusta ja 10 min prässiä. Tämä näytti purevan aika hyvin. Olen luopunut myös pitkistä yön yli kestävistä prässeistä ja keventänyt prässäysten painoja.. Keskellä oleva vyöhyke on pikkuhiljaa häviämässä, joskin vielä nähtävissä. Reunat ovat edelleen sameita, loistoputken heijastus häviää näkyvistä n.3mm ennen peilin reunaa. Reunat ovat kylläkin hieman parantuneet.

29.8.2004
Tänään kiillotin peiliä 40 min. Suunnilleen joka kolmannen kiillotusjakson kiillotan pikialusta päällä. Keskellä oleva matalampi vyöhyke on heikentynyt ja reuna parantunut. Reuna on kaikkialta vielä samea, loisteputken heijastus häviää 0-3mm päästä reunasta. Eli siis joissain kohdissa voi loisteputken nähdä aivan reunalla asti. Näyttää lupaavalta. Tästä lähtien jätän peilin lepäämään pitimellensä ja suoritan prässäykset pitimellä. Noin viikko sitten löysin netistä kauniin kahdeksankulmaisen Dobsonin joka on samaa kokoa minun putken kanssa. Olen miettinyt että pitäisiköhän sittenkin tehdä kahdeksankulmainen putki neliön sijaan.

4.9.2004
Olen kiillottanut nyt peiliä yhteensä 7h 20min. Keskellä oleva vyöhyke heikentyy entisestään ja reunat kapenevat. Heijastus häviää nyt 0-1mm reunasta. Peili ei ole täysin kiillossa vielä edes keskeltä. Olen siirtynyt 15 min prässi- ja kiillotusjaksoihin. Luulisin että noin kolmen tunnin päästä peilin pitäisi olla kaikkialta yhtä kirkas.

3.10.2004
Nyt olen kiillottanut yhteensä 11h. Siirryin kiillottamaan peiliä sen pitimellään. Nostin kolmiot korkeammalle asettamalla niiden alle puupalikat. Peilin reunat ovat vieläkin sameat, mutta ne kirkastuu koko ajan. Hiontajälkeä näkyvissä n. 10 mm päässä reunasta. Tähän asti ei ole iskenyt silmään vielä yhtään naarmua.

7.10.2004
Kuumaprässi. Kiillotusta 45min. Noin 5cm pitkä naarmu ilmaantunut peiliin.

16.10.2004
Peiliä kiillotettu nyt yhteensä 16h. Reunat parantuu koko ajan. Jatkan edelleen 15min prässiä ja 15min kiillotusta. Ennen työn alkua prässään aina tunnin. Pyrin kiillottamaan peiliä yhtä paljon päällä kuin alla. Kiillotus on aika hidasta kun 9h aikaa meni 3h kiillotukseen. Olkapää sökönä. Nyt alkoi syysloma ja tavoitteena onkin saada peili syyslomalla valmiiksi. Itse kiillotukseen arvelisin menevän vielä muutama päivä ja sitten pääsee toivottavasti muotoilemaan. Saas nähdä uskaltaako kurkistaa ensimmäistä kertaa Ronchi-hilan läpi, ties kuinka taiteellisia viivat ovat.

22.10.2004
Enää en sano kyllä koskaan milloin ne reunat ovat kiillossa. Nyt on koko syysloma mennyt kiillotuksen parissa eikä reunat ole vieläkään mistään täysin kiillossa. Kovasti parantuneet kyllä. Pien reunat pursuivat yli peilin reunan joten avasin urat ja siistin reunoja. Nyt pari päivää peili on liukunut piellä hyvin huonosti. Se tökähtelee, jämähtelee ja lipsuilee. Olen vähän Ronchillakin jo peiliä vilkaissut. Viivat näyttävät pääpiirteittäin säännöllisiltä, mutta keskellä taitaa olla jotain virhettä. Nyt olen DS-miitissä ja loma loppuu. Luulen etten ennen kunnollista kuumaprässiä uskalla jatkaa…auttaakohan.

26.10.2004
Raahasin kaikki kiillotukseen tarvittavat tavarat kotiin. Nyt pääsee päivittäin kiillottamaan niin eiköhän saada hommaan vähän vauhtia. Tein kolmen tunnin kuumaprässin, tunnin jäähdytyksen ja tunnin kylmäprässin. Peili liukui melko hyvin. 15 minuuttisen kiillotuksen loppuvaiheessa kuitenkin huomaa pientä takertelua. Johtuukohan huonosta kontaktista vai liuoksen kuivumisesta. Märkä piki ei aiheuta ongelmia. Pöly ja kissankarvat eivät kyllä tee hyvää.

5.11.2004
Takertelua peili päällä jatkuu edelleen. Vaikea sanoa mistä moinen johtuu. Laajenevatkohan peilin reunat käsien lämmöstä? Pien reunatkin olen siistinyt joten siinä ei pitäisi olla ongelmia. Nyt jätin pien prässiin yön yli pelkkä peili päällä. Kuvun alle laitoin märkää paperia ettei ceriumoksidi kuivu.

13.11.2004
Avasin umpeutuneet urat. Pientä takertelua vieläkin peili päällä.

6.12.2004
Nyt on kiillotettu melkein 42h, mutta hiontajälkeä vieläkin näkyvissä. Avasin myös urat uudestaan. Tänään katselin peiliä taas Ronchilla. Keskellä oleva virheellinen alue on pienentynyt huomattavasti. Ennen reunaa on kohonnut vyöhyke jonka jälkeen reunat taipuvat alas. Olen katsellut kiillottaessa telkkaria joten työnnöt ovat melkein itsestään epäsäännöllisiä. Tämä on ehkä tepsinyt keskellä olevaan vyöhykkeeseen. Prässään nyt kauemmin kuin ennen, aika kun kuluu kotona nopeasti.

18.12.2004
Nyt on 45h kiillotusta takana. Otin ensimmäiset kuvat peilin muodosta. Sain neuvoja ja muutin kiillotustaktiikkaa. Teen nyt pitkiä w-, ellipsi- ja suoria työntöjä peili alla tunnin verran. Jopas rupesi reunakin paranemaan! ” Reunan kaarevuussäde on liian suuri (=alaskääntynyt reuna). Pitkä hidas työntö kohdistaa hionnan reunan lähelle ja alaskääntynyt reuna jää rauhaan. Pikkuhiljaa keskiosa kuluu reunan tasalle ja kas, taipunut reuna on tiessään.” Hiontajälkeä enää hyvin vähän ja vain parissa kohtaa.

19.12.2004
Katselin aamulla peiliä Ronchilla. Kääntyneet reunat ehkä aavistuksen verran parantuneet. Ronchiviivat ovat jo aika lailla käyriä, joten ajattelin tehdä joka toisen kierroksen pitkiä työntöjä ja toisen lyhyitä työntöjä. Näin peili pysyy lähempänä palloa eikä syvene liikaa. Kiillotin peiliä 44h normaalein työnnöin ja siirryin sitten muotoiluun vaikka reunat eivät olekaan aivan kiillossa. Kun kohonneen vyöhykkeen saa muotoilemalla pois niin reunatkin kiillottuvat. Olen nyt muotoillut yhteensä 3h tehden pitkiä w-, ellipsi- ja suoria työntöjä sekä aina välillä muutama kierros lyhyitä työntöjä. Ylös kääntynyt vyöhyke on liikkunut kohti reunaa ja taipunut reuna parantunut.

1.1.2005
Vuosi on taas vaihtunut. Peiliä olen muotoillut nyt yhteensä kolme tuntia keskipitkillä epäsäännöllisillä työnnöillä peili alla (w-, ellipsi-, ja suoria työntöjä). Reunat alkavat olla melko hyvässä muodossa, keskellä oleva malja ehkä hieman madaltunut.

4.1.2005
Tänään tein ensimmäiset kunnolliset mittaukset Foucaultilla.

Reiät 10mm leveitä Keskikohdat (15, 45, 90 ja 145mm) Mittauslukemiksi sain sisältäpäin lukien (5,25, 5, 4,6, 4,25).

Kun syötin arvot Figure XP:hen ja Foucault Test Analysis-ohjelmaan niin sain virheeksi noin yhden valoaallon. Reunoja pitäisi madaltaa rutkasti. Mittaaminen on kuitenkin vielä kovin vaikeaa. Tarkkaa yhtäaikaista himmenemiskohtaa on hyvin vaikea löytää. Tulokset ovatkin enemmän suuntaa antavia. Seuraavaksi tein Couder-maskin jolla sain kartoitettua koko peilin. Tulokset näyttivät kuitenkin vielä huonompaan suuntaan. Virhe on luultavasti jotain yhden ja kahden valoaallon välillä.

Couderin reiät (0-30, 30-80, 80-100, 100-130, 130-150) Arvot (0, 4,85, 3,95, 3,1, 2,8) Polttovälinä käytetty 3605mm

5.1.2005
Muotoilin peiliä tunnin ja mittasin sen uudella Couder-maskilla. Kokonaisvirheeksi on vakiintumassa nyt 1,5-1,6 valoaaltoa…valitettavasti. Tein lyhyitä työntöjä tunnin verran eikä eroa eilisiin mittaamisiin tullut kuin hiukan. Arvot ovat hieman pienempiä verrattuna eilisiin lukuihin.

Arvot (0,1, 4,15, 3,3, 2,7, 2,34). Kiillottelin lyhyillä työnnöillä puoli tuntia kunnes hokasin että keskustaahan tässä täytyy syventää. Sen jälkeen muotoilin puoli tuntia keskustaa. Mittaustulokset toivat kuitenkin lisää unettomuutta. Arvot (0, 3,87, 2,26,1,9, 1,66). Ero keskustan ja reunan välillä tuntuu vain vähenevän, vaikka tavoitearvoissa eron pitäisi olla jotain neljän millin luokkaa. Ainoa reikäpari mikä on parantunut on vyöhyke 2.

6.1.2005
Jes! Moka! Mittasin aamulla peilin uudestaan ja tajusin, että olen syöttänyt luvut ohjelmaan sittenkin väärin päin. Ohjelma siis olettaa, että mittakelloni on toisin päin. Aikaisemmin se ei toiminut koska otin keskustan montun huomioon. Kun jätin tämän huomioimatta niin jopas näytti peilin muotokin uskottavammalta. Virhe on nyt noin puoli valoaaltoa. Lähentelee jo keltaista kelpopeilin rajaa. Tänne kirjaamani arvot ovat suoraan mittakellosta, eikä niitä ole käännetty. Arvot (0, 3,38, 2,04, 1,55, 0,5) Peilin reunat ovat liian korkeat (pitikin eilen mennä syventämään keskustaa), joten seuraavaksi kulutan tunnin verran reunoja lyhyillä työnnöillä. Sitten saa nähdä mitä peilin keskusta sanoo, siinä on enemmän virhettäkin kuin reunoilla.

Joo ei ollut hyvä idea muotoilla tunti lyhyillä työnnöillä. Peili paheni aika lailla. Peiliä muotoiltu siihen mennessä 8h. Sen jälkeen tein peili päällä 1/3 työntöjä ja muoto parani aika hyvin. Huomenna jatkan 1/3 työntöjä 10min, veikkaisin että on sitten on muoto taas normin rajoissa.

7.1.2005
Pyh. Turha toivo. Peiliä muotoiltu nyt 8h ja 22min. 22 minuuttia on tehty peili päällä pitkiä ja 1/3 työntöjä, mutta virhe nyt 1/1.31 valoaaltoa. No huh. Sekoan täysin tämän Foucaultin kanssa. Enhän voi suoraan kääntää lukuja toisin päin sillä reikäparien keskinäinen erohan tässä ratkaisee. Lasken siis parien eroja jotka lisään ohjelmaan niin menee luvut oikein. Valitettavasti ei peili tänään kyllä parantunut. Peiliä on muotoiltu nyt 8h ja 45min. Viimeiset 10min tein taas lyhyitä työntöjä. Vaikea sanoa enää mikä auttaa ja mikä ei…

8.1.2005
Ärrrr….errr! Koska kaikki luvut ovat liian pieniä verrattuna tavoitearvoihin niin logiikka sanoo että peili on liian lähellä palloa. Ensin muotoilin 10min lyhyillä työnnöillä ja 5min hyvin pitkillä suorilla työnnöillä; ei vaikutusta. Seuraavaksi 30min pitkillä työnnöillä; peili huononi!!! Keskellä oleva kohouma tuntuu nyt kuitenkin häviävän. Päivän lopussa (yön puolella) en enää huomannut sitä kun nopeasti vilkaisin. Foucaultin arvotkin kertovat että on hävinnyt. Mutta. Nyt on muotoiltu 10h ja 15min ja muoto on vielä huonompi kuin ennen. Tein viimeiset 30min pitkiä työntöjä, peili ei tunnu muuttuvan mihinkään suuntaan vaikka mitä tekisi…paitsi huonompaan. Tepsiiköhän sittenkin lyhyet työnnöt? Errr…pitäänee kysyä…

9.01
Loma loppu. Hermot loppu. Yrjö neuvoi myöskin tekemään pitkiä laakeita W-työntöjä. Tein niitä tänään 20min. Ja mitä sain. En mitään. Onneksi ainakin kuoppa on täysin hävinnyt. Topi neuvoi nyt kuitenkin avaamaan urat ja tekemään kuumaprässin. Yrjö kehotti käyttämään pin stickkiä Couder-maskin sijaan.

16.01
Urat avattu, prässit tehty ja nyt yhteensä muotoiltu 12h ja 30min peili päällä pitkillä työnnöillä. Mutta, peili vain lähentelee palloa! Nyt Ronchiviivat ovat lähes suoria. Seuraan nyt tilannetta vain Ronchin avulla, paljon nopeampaa. Veikkaisin että kokeilen nyt peili alla pitkiä työntöjä. Nähtäväksi jää mitä tapahtuu…vai tapahtuuko mitään. Tein myös pin stickin.

04.02
Joo no ei siinä mitään tapahtunut. Peiliä muotoiltu nyt yhteensä 13h ja 45min. Hannu kehotti tekemään pienen pikialustan, tänään valoinkin sitten 15cm työkalun päälle pien. Ensimmäisellä kerralla muoviteipit suli pois ja piki levisi pöydälle. Hyvinhän se taas meni. Kenen idea oli käyttää kuumaa pikeä ja ohutta muoviteippiä yhdessä...

07.02
Olen nyt muotoillut 15cm piellä kolme tuntia hyvin epäsäännöllisillä työnnöillä (suoraa, ellipsiä, w, kahdeksikkoa). Ja parabolisoituuhan se!!! Ronchiviivat ovat jo melko kaarevia. Veikkaisin tunnin muotoilua niin viivojen kaarevuus on jo lähellä tavoitekaarevuutta. Olen myös piirrellyt ristikkoputkea AutoCadilla.

9.02
Peiliä muotoiltu nyt 4h ja 30min 15cm kiekolla. Mittasin peilin nyt Foucaultilla ja kokonaisvirhe nyt n. 80 nm. Ei siis paha laisinkaan! Tarvitsee siis vielä hieman syvennystä, mutta toisaalta olin huomaavani joitain vyöhykevirheitä ja taipunutta reunaa…joka ei sinänsä ole yhtään ihmeellistä kun 15cm kiekolla muotoilee. Seuraavaksi 15cm kiekolla 30min epäsäännöllisillä työnnöillä.

14.02
Jiiihaaa! Peili on nyt valmis. Tuli aluksi takapakkia kun oman Foucaultin valo päätti kärähtää juuri ennen muotoilun loppuvaihetta. Otin sitten yhteyttä Markus Tuukkaseen joka tänään mittasi peilini. Näytti sen verran hyvältä ettei sitä tarvinnut enempää muotoilla. Hyvää palautetta tuli ja paljon sain uusia vinkkejä. Peilin tarkkuus on luultavasti n. 1/8 valoaaltoa. Riittävästi. Ostin myös apupeilin ja uuden valon Foucaulttiin. Vuosi siihen meni ja melkein 200 työtuntia. Kyllä tuntuu hyvältä.

Takaisin