<

Kaukoputkien perusominaisuudet

Kaukoputket voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin: peilikaukoputkiin ja linssikaukoputkiin. Niiden perusominaisuudet ovat kuitenkin samat. Käytännössä voidaan todeta, että mitä isompi peili tai linssi, niin sitä himmeämpiä kohteita sillä näkyy ja sitä pienempiä yksityiskohtia sillä voidaan erottaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaukoputken pituudella ei ole niin suurta väliä kuin sen halkaisijalla. Seuraavaksi käsittelemmekin kaukoputkien suurennuksien ym. laskemista.

Kaukoputken suurennus

Kaukoputken suurennus on laskettavissa hyvin helposti. Suurennusta pystyy muuttamaan vaihtamalla eri polttovälisiä okulaareja. Suurennus ei siis ole tietyn kaukoputken tietty ominaisuus!

Suurennus x = objektiivin polttoväli jaettuna okulaarin polttovälillä.

Esimerkki:
Kaukoputkesta on annettu seuraavat tiedot: 110/805mm tai D = 110mm, F = 805mm. Okulaarin kyljessä lukee vaikkapa 25mm, tämä on okulaarin polttoväli. Nyt vain jaamme F:n, eli kaukoputken polttovälin (805mm) okulaarin polttovälillä (25mm):

805mm / 25mm = 32,2 x

Suurennukseksi siis tulee 32,2 x käytettäessä 25mm okulaaria. Kun vaihdamme kaukoputkeen lyhyemmän polttovälin omaavan okulaarin (10mm), saamme suuremman suurennuksen:

805mm / 10mm = 80,5 x.

Muista, että älyttömän suuria suurennuksia ei kuitenkaan kannata käyttää. Yleisesti rajana pidetään 2*D, eli kaksi kertaa kaukoputken linssin tai peilin läpimitta milleinä. 110mm peilillä on yläraja täten 220 kertainen suurennus. Jos suurennus ylittää suurennusrajan, niin kuva menee puuroksi eikä siitä saa enää selvää. Liian suuri suurennus ei yleensä tuo lisää yksityiskohtia esiin, vaan heikentää kontrastia ym. Lisäksi Maan ilmakehä aiheuttaa ongelmia. Teemme Maan pinnalta havaintoja kuin uima-altaan pohjalta. Joskus ilmakehä on niin rauhaton, että kuva kaukoputkessa vilkkuu ja väreilee. Puhutaan seeingistä, joka kuvaa juuri ilmakehän rauhattomuutta (ei yleistä näkyvyyttä). Huonon seeingin aikaan ei voi käyttää kuin pieniä suurennuksia.

Kaupoissa kaukoputkia usein mainostetaan juuri suurennuksien perusteella. "Jopa 250x suurennus!!!" lukee paketin kyljessä hienojen galaksikuvien kera. Käytännössä tällaiset suurennukset eivät ole käyttökelpoisia pienissä kaukoputkissa ja kyseessä onkin pelkkä mainoskikka. Kaukoputkea ostaessa kannattaa vähiten murehtia siitä kuinka paljon se suurentaa. Tästä kaikesta voidaan myös päätellä, että kysymys "Kuinka paljon se suurentaa?" paljastaa usein aloittelijan :)

Kaukoputken erotuskyky

Kaukoputken erotuskyky riippuu objektiivin halkaisijasta. Mitä parempi erotuskyky, niin sitä ahtaampia kaksoistähtiä ja pienempiä yksityiskohtia näkyy planeettojen pinnalta. Erotuskyky ilmoitetaan aina kaarisekunteina. Yksi kaarisekunti 1" = 1/3600 astetta, eli kyseessä oleva kulma on hyvinkin pieni. Kaukoputken erotuskyky lasketaan seuraavasti:

Erotuskyky = 115" / D, missä D on kaukoputken objektiivin halkaisija millimetreissä.

Esimerkki 1. Kaukoputken peilin tai linssin halkaisija on 110 mm. 115" / 110 = 1,1"

Esimerkki 2. Kaukoputken objektiivin halkaisija on 150 mm. 115" / 150 = 0,8".

Näin ollen 15 cm:n kaukoputkella pitäisi erottua 0,8" kokoisia yksityiskohtia planeetan pinnalta. Tämä ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertaista. Kaukoputken suurennusta käsitellessä tulikin jo ilmi Maan ilmakehää käsittelevät ongelmat. Käytännössä 15 cm kaukoputkella pitäisi erottua erinomaisella säällä 1" yksityiskohtia.

Kaukoputken aukkosuhde

Kun kaukoputken polttoväli jaetaan objektiivin polttovälillä, saadaan kaukoputken aukkosuhde F.

Aukkosuhde F = objektiivin polttoväli jaettuna sen halkaisijalla.

Esimerkki. Jos kaukoputken peilin halkaisija on 250 mm ja polttoväli 1500 mm, niin F = 1500 mm / 250 mm = 6. Kaukoputken aukkosuhde on siis F6.

Suuren aukkosuhteen omavaa kaukoputkea kutsutaan hitaaksi ja lyhyen aukosuhteen omaavaa putkea valovoimaiseksi, tai nopeaksi kaukoputkeksi. Aukkosuhteen vaikutus tulee lähinnä esiin valokuvauksessa. Nopea kaukoputki (esim. F5) valottaa filmin tai CCD-kennon nopeammin kuin hidas kaukoputki (esim. F10).

Kaukoputken omistajan kannattaa ehdottomasti hankkia itselleen Ursan Kaukoputket - käyttäjän opas-kirja!