Ronchi-Foucault


Tähän asti olen pärjännyt kalvolle printatulla ronchi-hilalla, mutta läpyskä on jo elämää nähnyt ja sen tarjoama kuva kovin suttuinen. Päätin kokeilla itse ronchi-hilan tekemistä, hyvät ohjeet löytyivät Hannu Määttäseltä Teknofokuksen sivuilta. Porasin 10mm poralla alumiiniprofiiliin suurehkon aukon. Reunoja en viitsinyt viilata sileäksi vaan peitin ne myöhemmin näkyvistä teipillä. Aukon molemmalle puolelle porasin 8mm reiät pultteja varten. Hommasin rullan 0,285mm paksuista siimaa käämintää varten. Musta siima olisi ehkä ollut parempi, mutta onhan pinkki ronchi-hila aina pirteämpi.
Kelasin siimarullasta siimaa puukapulan ympärille, jotta saisin kaksi siimarullaa. Tämän jälkeen kiinnitin molemmista rullista siimat yhden pultin avulla kiinni. Tämän jälkeen rupesin varovasti rullaamaan kahta siimaa tiukasti vierekkäin alumiiniprofiilin ympäri. Oikeaa taktiikkaa sai hiukan etsiä, mutta kyllä se löytyi. Pidin siimaparia vasemmassa kädessä, pikkusormella ohjasin siimat niin etteivät ne sotkeentuisi ja peukalon sekä etusormen välistä syötin siimaa alumiiniprofiilille. Vasenta siimakättä pidin paikallaan ja oikella pyöritin profiilia. Oikean käden sormilla työnsin myös aina syötettyä siimaa tiukemmaksi toisiaan vasten. Kun aukko oli peitetty, kiinnitin siiman päät toisen pultin alle. Kannattaa myös varoa ettei siima kierry aukon kohdalla, muuten se saa aikaan leveämmän raon.
Tämän jälkeen leikkasin toisen siiman pultin vierestä poikki ja se purkaantui melko helposti profiililta. Muutamaan kohtaan tuli hieman epätasaisempia välejä, mutta ne suoristin varovasti mattopuukon kärjellä. Kun siimat olivat tasaisesti jaoteltuja, liimasin ne kiinni alumiiniin epoksi-liimalla.
Liiman kuivuttua leikkasin siimat pois aukon ympäriltä. Leikkauksessa täytyy olla varovainen ja odottaa että liima on täysin kuivunut. Siimat lähtevät meinaa melko helposti irti. Liimaa kannattaa käyttää riittävästi. Itseltäni lähti aukon keskeltä muutama siima irti, mutta tilalle pääsin asentamaan veitsen terän foucaultia varten. Rumat reunat peitin kaikki mustan sähköteipin alle.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy veitsen terä asennettuna paikalleen. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy härveli valmiina tositoimiin. Valolähteenä käytän sinistä lediä 9v pariston kanssa. Ledin pään hioin hiekkapaperilla karheaksi jotta valo olisi tasaisempaa. Valon eteen voi myös laittaa esim. alumiinifoliota ja puhkaista siihen pienen pyöreän reiän, jolloin syntynyt keinotähti saa aikaan parempia maisemia.
Ledi on asennettu pitimeen, joka on pultilla kiinni alumiiniprofiilissa. Näin sitä voi siis säätää pystysuunnassa ja kääntää toiselle puolelle kun katsellaan foucault-kuvaa. Ronchi-hila on kokonaiset 60mm leveä, jotta järjestelmäkameralla mahtuisi ottamaan kuvia.
Ja tällaista se antaa ulos. Kuvassa on Helioksen Skylinerin pääpeili. Kuvia ei ole käsitelty mitenkään, vain kuvien kokoja on muutettu. Hilaa on nopea ja helppo käyttää. Valokuvaus onnistuu hyvin. Itse foucault-liatteellani ei nyt tarvitse kuin mitata reikäpareja, siinä oleva ex-laserdiodi ei oikein sovellu hyvin peilin muotojen yleistarkkailuun diffraktioilmiöiden vuoksi. Laskemalla saadaan hilan tiheydeksi 1,75kpl/1mm, mutta pyöristän sen alaspäin 1,7:ään, koska siimat eivät olleet aivan absoluuttisesti kiinni toisissaan.